PAO: Cognitieve gedragstherapie: spelend en systemisch werken
Wil jij leren hoe je spel en systemisch werken kan inpassen in cognitieve gedragstherapie bij kinderen, jeugdigen en hun gezinnen? Wil jij CGT-principes verdiepen en (beter) vertalen naar de belevingswereld van het kind? Wil jij meer leren over hoe ouders een onderdeel van de oplossing kunnen zijn, voor het probleem waar hun kind mee worstelt?
Dan is deze vervolgcursus cognitieve gedragstherapie iets voor jou.
In deze cursus frissen we kort de basis van cognitieve gedragstherapie op. Daarna gaan we in op hoe je middels spel en systeeminzichten cognitieve gedragstherapie kan toepassen bij gezinnen. Je leert middels speltechnieken en systeemdenken de diagnostiek en behandeling goed aan te laten sluiten bij jouw doelgroep. Minder praten, meer doen.
De technieken waarmee we werken zijn geschikt voor diverse problematieken/stoornissen die voorkomen bij kinderen en jeugdigen. Hierbij betrekken we ook de ouders in de gedragstherapeutische analyses, diagnostiek en behandeling. Het hele gedragstherapeutische proces komt aan bod.
Ook besteden we aandacht aan jou als therapeut. Want om er goed voor deze kinderen en hun gezinnen te kunnen zijn, moet je ook weten waar jouw eigen behoeftes, valkuilen en krachten liggen als therapeut.
Lees een interview met Sonja van Heumen,
over cognitieve gedragstherapie gericht op systemisch en spelgericht werken ‘Op het moment dat je een situatie gaat uitspelen, kom je snel tot de kern’
kernpunten:
- speciale aandacht voor het integreren van speltechnieken;
- het systeem en integratie van bekrachtigers van cliënt en het systeem in je behandeling;
- toepassing bij kinderen, jongeren en hun gezin;
- 50 uur waarvan 39 klassikaal en 11 online;
- onderdeel van het opleidingstraject tot cognitief gedragstherapeut VGCT.
NIP K&J / NVO-OG*: 50,0 herregistratie | 35,0 opleiding – behandeling | 15,0 opleiding - diagnostiek *De accreditatiepunten die gelden voor NVO-OG zijn ook geldig voor NVO basis(ortho)pedagogen. Houd hiervoor het aantal herregistratiepunten aan.
22 september 2025, 7:30 uur - 5 januari 2026, 15:45 uur , 's Hertogenbosch