PAO: Cursus Cognitieve Gedragstherapie op school
Op school wordt regelmatig gebruik gemaakt van cognitief gedragstherapeutische kaders en technieken om het gedrag van leerlingen te sturen. Leerkrachten maken veelvuldig gebruik van principes als straffen en belonen, in lesmethodes voor sociaal-emotionele vaardigheden zijn lessen opgenomen over “anders denken”, Ook sociale vaardigheidstrainingen en faalangsttrainingen binnen de school zijn vaak gebaseerd op de cognitieve gedragstherapie.
De school kan bovendien een geschikte plaats zijn om problemen bij kinderen en jongeren vroegtijdig te signaleren en om laagdrempelige interventies aan te bieden. Cognitieve gedragstherapie is daarom bij uitstek een denk- en werkwijze die goed binnen de school past.
Desondanks heeft de gedragstherapie nog niet altijd een stevige plaats binnen de schoolsetting. Orthopedagogen en psychologen binnen de school werken vaak al met gedragstherapeutische technieken of protocollen, maar zouden dit graag meer doen of meer willen inbedden in een geheel.
In deze cursus leer je hoe je als gedragsdeskundige (cognitieve) leertheoretische principes en cognitieve technieken meer bewust en doelmatig inzet binnen de school.
We spraken met docente Anne van de Lavoir over het belang en het nut van cgt in de schoolsetting. Lees hier het hele interview.
Kernpunten:
- je leert gedragstherapeutische diagnostiek uitvoeren bij leerlingen en leerkrachten;
- de nadruk ligt op de onderliggende drijfveren van (probleem)gedrag;
- kom je vanuit analyses tot handelingsadviezen en een interventieplan, waarin je betrokkenen meeneemt en motiveert;
- opfrissen van kennis en veel oefenen met leertheoretische principes en cognitieve technieken;
- een cursus met een goede theorie-praktijk balans en een uitgebreide e-learning
NIP K&J / NVO-OG*: 22,5 K&J/OG herregistratie | 14,5 KJ opleiding – behandeling | 8,0 KJ opleiding - diagnostiek | 1,0 KJ opleiding – extra literatuurstudie *De accreditatiepunten die gelden voor NVO-OG zijn ook geldig voor NVO basis(ortho)pedagogen. Houd hiervoor het aantal herregistratiepunten aan.
12 februari 2025, 8:30 uur - 2 april 2025, 14:30 uur , Utrecht