WEP-WIT: Regulatie en Sensorische informatieverwerking vanuit de IMH-visie
Binnen de IMH-visie besteden we altijd aandacht aan het kind, de ouders en het ouderschap, omgevingsfactoren en de invloed van alle factoren op de ouder-kindrelatie. Het jonge kind is kwetsbaar, gezien de snelle ontwikkeling van het brein en de ontwikkeling van gehechtheidrelaties. Deze periode kan echter ook een periode van veerkracht en verandering zijn.
In de praktijk zien we vaak dat problemen op het gebied van de sensorische informatieverwerking invloed hebben op de sociaal-emotionele ontwikkeling van het kind, de ouder-kindrelatie en andersom dat de reactie van ouders van invloed is op de wijze waarop problemen in de sensorische informatieverwerking zich uiten.
Ouders beschrijven de kinderen doorgaans als snel geïrriteerd, moeilijk te hanteren en hebben vaak moeite om deze kinderen te lezen en te begrijpen. Dit kan ouders onzeker maken in hun ouderschap en spanningen bij en tussen ouders veroorzaken. De ervaring dat het vaak ‘mis’ gaat, heeft een negatieve invloed op het vertrouwen van ouders in hun kind om ze ‘de wereld in te sturen’ en ze de wereld te laten ontdekken.
Kijken met de ‘bril’ van de zintuigelijke prikkelverwerking kan ouders helpen om de betekenis van het gedrag beter te begrijpen. Dit geeft vaak ruimte om de ouder-kindrelatie te herstellen en te versterken.
Verder wordt er kort stilgestaan bij een praktijkgerichte methode om samen met ouders naar het kind in het hier en nu te kijken. Met als doel om ouders te helpen om hun kind beter te leren lezen en te begrijpen. We maken een analyse van het gedrag van het kind. Signalen leren lezen, begrijpen en benoemen (bron: ‘How does your engine run’ van Mary Sue Williams en Sherry Shellenberger). Een eenvoudige maar doelgerichte methode die je morgen al toe kan passen in de praktijk!
Deze ochtend wordt gegeven door Monika Hirscher, meer dan 20 jaar werkzaam in de 2de lijn kinderpsychiatrie en naast SI problemen heeft ze ook veel ervaring met kinderen met ADHD, ASS, trauma en/of hechtingsproblematiek. Ze werkt met kinderen en hun ouders, waarbij de ouderkindrelatie (IMH visie) centraal staat.
Programma:
Inloop: 9:00u
Start bijeenkomst: 9:30u
Einde bijeenkomst: 12:30u
Let op: deze ochtend is niet geaccrediteerd!
8 maart 2024, 8:00 uur - 11:30 uur , Utrecht