NVO Nieuws 30-01-2025

Highlights 2024 en vooruitblik 2025

We staan aan het begin van een veelbelovend verenigingsjaar voor de NVO! Een perfect moment om even stil te staan bij wat we samen hebben bereikt in 2024 én vooruit te kijken naar alles wat 2025 ons brengt. 
Dankzij de inzet van onze leden in commissies, werkgroepen en netwerken hebben we het afgelopen jaar veel voor elkaar gekregen. Ook in 2025 blijven we ons vol energie inzetten. 

Inhoudsopgave

    Highlights 2024 

    In 2024 is de beroepscode herzien samen met een werkgroep van NVO leden en was er veel belangstelling voor de webinar Oké met de AVG: over de mogelijkheden van gegevensuitwisseling tussen scholen en jeugdhulp. 

    We zagen een toename van meldingen van cliënten en zorgaanbieders over (vermoedens van) seksueel grensoverschrijdend gedrag. Samen met andere beroepsverenigingen in de ggz/jeugdhulp hebben we in verschillende bijeenkomsten met leden gekeken naar wat zorgverleners nodig hebben  om hiermee om te gaan.  

    De NVO zette zich in om de positie van (ortho)pedagogen in het onderwijs te versterken, oa door bij de CAO onderhandelaars voor Primair en Voortgezet Onderwijs in te zetten op gelijktrekking van salariëring tussen (ortho)pedagogen en overig personeel.

    Aan het NVO webinar Rekenangst namen ruim 500 leden deel, het was het best bezochte NVO webinar in 2024. 

    Samen met de Radboud Universiteit en de Stichting OOK-OC! is de NVO een onderzoek gestart naar een breed gedragen en onderbouwd alternatief om toegang tot zorg en onderwijs te kunnen verkrijgen zonder het verplicht aanleveren van IQ scores. 

    Er zijn voorbeeldfunctieomschrijvingen ouderenzorg gemaakt voor zowel orthopedagogen als orthopedagogen-generalist. Er is in kaart  gebracht wat de belangrijkste werkzaamheden, rollen en verantwoordelijkheden zijn. 

    Voor orthopedagogen in de ggz 18+: de hardheidsclausule op de orthopedagoog in het zorgprestatiemodel is verlengd. Deze zou eigenlijk aflopen aan het einde van 2025, maar is nu minimaal verlengd naar 2026.  

    Op MijnNVO is een Kennisplein gerealiseerd dat de komende jaren verder wordt uitgebouwd. 

    Op tal van terreinen zet de NVO in op belangenbehartiging. Vaak zijn dat langdurige trajecten. Zo is eind 2024 het Capaciteitsorgaan gestart met de raming van orthopedagogen-generalist

    Vooruitblik 2025 

    In 2025 gaan we aan de slag met de meerwaarde van de pedagogische visie (in relatie tot sociaal-maatschappelijke ontwikkelingen in de sectoren waar (ortho)pedagogen werkzaam zijn). Daarmee geven we richting aan de activiteiten van de NVO, de kwaliteit van zorg/onderwijs ondersteunen en versterken we de positie van de pedagogen. 

    We blijven volop inzetten op zichtbaarheid. Zo komt er o.a.. een animatiefilm en brengen de NVO storytellers een podcastserie uit. 

    Op vrijdag 26 september organiseren we het NVO congres De Pedagoog van NU in het NBC congrescentrum in Nieuwegein.  

    Eén van de pijlers uit de Hervormingsagenda Jeugd is de transformatie naar kleinschaligheid. Voor het werkveld jeugdhulp gaan we in SBJ verband aan de slag met Handvatten voor professionals in de 24-uurszorg

    Passend onderwijs blijft een belangrijk thema in het werkveld onderwijs. De NVO wil komend jaar haar inzet op dit thema vergroten, onder andere door de positie van (ortho)pedagogen in het onderwijs te versterken. 

    Vanuit SKILZ zijn er steeds meer kwaliteitsstandaarden/richtlijnen ontwikkeld waar leden van de NVO bij betrokken zijn, zoals ‘pijn bij mensen met een verstandelijke beperking’ en ‘omgaan met dwang en herkennen van verzet’. Deze komen in 2025 uit. 

    We gaan de kennis en kunde die de orthopedagoog in de ggz heeft verder uitdragen, o.a. door mee te lezen in zorgstandaarden en meer deel te nemen aan landelijke gesprekstafels over inhoudelijke onderwerpen.  

    We publiceren de herziene Beroepscompetentieprofielen (BCP’s). Daarin staat wat de NVO orthopedagoog en orthopedagoog-generalist is, mag en kan. De BCP’s waarborgen de kwaliteit door als norm te fungeren van de beroepsgroep en een ijkpunt te vormen voor opleidingsinstellingen. NVO-leden in een werkgroep en via de NVO commissies en netwerken hebben hieraan bijgedragen. 

    We maken een herstart met het NVO ZZP-netwerk. Op 6 maart organiseren we samen met de VvAA een webinar over schijnzelfstandigheid

    Op het gebied van scholing voert de NVO een verdere professionaliseringsslag door. Gedacht wordt aan een ‘NVO-academie’, een online platform met een breed aanbod van vele vormen  van scholing.  

    Met de wekelijkse nieuwsbrief, de scholingsnieuwsbrief, dossiers op de website en De Pedagoog delen we vakkennis en laatste ontwikkelingen. De NVO storytellers zorgen o.a. door het schrijven van opinieartikelen voor meer zichtbaarheid in landelijke media.