Standaard opvragen uittreksel gezagsregister bij ouders?
Als een ouder aangeeft dat hij of zij alleen het ouderlijk gezag heeft, is het dan verstandig om standaard aan de ouder te vragen om een verklaring uit het gezagsregister? Het raadplegen van het gezagsregister kan soms duidelijkheid brengen maar niet in alle situaties waarin een ouder aangeeft alleen het gezag te hebben.
Het gezagsregister bevat geen overzicht van de gezagssituatie van alle kinderen in ons land. Het register geeft alleen informatie over veranderingen in het gezag die zijn ontstaan na de geboorte van het kind. Bijvoorbeeld door de uitspraak van een rechter.
Als een ouder aangeeft als enige gezag te hebben of als ouders niet goed weten of ze beiden gezag hebben? Dan vraag je eerst hoe de situatie bij de geboorte van het kind was. Was moeder toen getrouwd of was ze geregistreerd partner, dan is er automatisch gezamenlijk gezag ontstaan bij moeder en de echtgenoot / echtgenote. Zou moeder of vader na de scheiding aangeven dat ze alleen gezag uitoefent, dan is het opvragen van een uittreksel van het gezagsregister zinvol. Want het gezamenlijk gezag van beide ouders kan alleen gewijzigd zijn door een rechterlijke uitspraak en die vind je terug in het gezagsregister. Staat er geen aantekening in het gezagsregister dan hebben beide ouders ook na de scheiding gezag. Je kunt overigens ook zelf een uittreksel uit het gezagsregister aanvragen, dit hoeft niet persé door ouders te gebeuren. Dat kan via deze website.
Was de moeder bij de geboorte niet getrouwd en had ze ook geen geregistreerd partnerschap, dan is er door de geboorte alleen bij moeder gezag ontstaan. Volgende vraag aan moeder is in dit geval of ze een vriend of vriendin haar kind heeft laten erkennen. Is dit niet het geval dan mag je vertrouwen op de mededeling van de moeder dat ze het gezag alleen uitoefent.
Is het kind met toestemming van de moeder erkend, dan is bij een erkenning vóór 2023 de volgende vraag of moeder en de erkenner het gezamenlijk gezag hebben laten inschrijven in het gezagsregister. In dat geval zou je het gezamenlijk gezag, zo nodig, kunnen controleren via het gezagsregister. Bij een erkenning vanaf 2023 krijgt de erkenner als regel automatisch gezamenlijk gezag met moeder. Daarvan vind je géén aantekening in het gezagsregister. Zo nodig kun je de erkenning terugvinden als aantekening op de geboorteakte die is opgemaakt in de gemeente waar de geboorte heeft plaatsgevonden.
Kortom het is over het algemeen verstandig om eerst de gezagssituatie goed uit te vragen daarbij begin je bij de situatie rond de geboorte van het kind. Als je denkt dat je de situatie in beeld hebt, kun je beslissen of het opvragen van een uittreksel uit het gezagsregister van toegevoegde waarde is.